Co udržovalo ve formě templářské rytíře ?




Průměrná délka života muže ve 13. století byla 31 let. Výjimku však tvořila skupina odhodlaných a silných mužů jednoho z nejmocnějších rytířských řádů středověku – Řádu Templářů. Ti dokázali průměrnou délku života tehdejší doby běžně překonávat i dvojnásobně. Jak je to možné ? Pojďme se společně podívat na to v čem byli Templářští rytíři jiní.


Řád tvořili jedni z nejlepších bojovníků a válečníků na světě, kteří žili skromným způsobem života ve službě Bohu. Rytíři žili ve slibu chudoby, poslušnosti, pokory a cudnosti, neměli dokonce dovoleno ani mluvit se ženami. Výjimečná dlouhověkost a zdraví Templářských rytířů bylo v té době obecně přičítáno zvláštnímu božskému daru. Pochopitelné vysvětlení pro tehdejší lidi, méně pochopitelné pro nás.


Odpověď, kterou vědci zkoumali dlouhá staletí je vlastně poměrně jednoduchá. Kvůli přísným pravidlům a střízlivému chování, která museli Templáři dodržovat, se nevědomky stali průkopníky zdravého životního stylu. Zatímco ostatní muži – rytíři, mniši a další, se velmi rádi na bujarých večírcích v tehdejší době přejídali a holdovali alkoholu, Templáři byli díky své striktní výchově nuceni konzumovat pouze vyváženou stravu v přiděleném množství !


Templářští rytíři měli nařízeno jíst ve dvojicích, přičemž pečlivě dávali pozor na toho druhého, aby si nevzal víc než svůj přidělený podíl. Toto vzájemné hlídání skutečně fungovalo, Templáři byli semknutý tým a jen málokdo si dovolil vzít více než měl a sníst tak více jídla než ostatní bratři. Templáři měli nařízeno jíst tiše. Pokud některý z nich potřeboval sůl, mohl požádat, aby mu byla podána ,,tiše a soukromě, se vší pokorou a podřízením“. Po jídle Templáři vzdávali díky. Byly shromážděny zbytky chleba, které dávali chudým.


Třikrát týdně měli Templáři povoleno jíst maso. Často šlo o hovězí maso, šunku nebo slaninu. Nutno podotknout, že porce jídel pro Templáře nebyly vůbec malé, ale vzhledem k jejich fyzické aktivitě zcela potřebné a dostatečné ! Vedení křížových výprav s prázdným žaludkem tak skutečně nehrozilo. Strava Templářů se dále skládala hlavně ze zeleniny, ovoce, luštěnin, chlebu, mléka, vejcí a sýru. Na svých zahradách také často pěstovali středmořoské potraviny jako fíky, granátová jablka, citrony či olivy, jež si balili s sebou na výpravy.


Jednou týdně drželi Templáři půst, kdy nesměli přijmout žádný produkt živočišného původu – maso, vejce, mléko atd. To si však dokázali hravě nahradit mlékem mandlovým. U tohoto půstu však existovaly výjimky pro nemocné, kteří i v tento půstní den dostali ,,maso, ptáky a další jídla, která přinášejí dobré zdraví“, aby mohli být co nejdříve zase fit a připraveni do boje. Co se týče alkoholu, Templáři konzumovali víno ředěné s vodou a to pouze s mírou. Stav opilosti tak byl Templářům zcela cizí.


Příjem kalorií vždy optimalizovali s výdejem energie, a tak například před výpravou či bojem dostávali mnohonásobně větší porce kvalitnější stravy.

Skvělý přístup ke stravování pak doplňoval ještě druhý faktor, kterému Templáři vděčí za svoji dlouhověkost – pravidelná fyzická zátež. Templářští rytíři se častými souboji a cvičením neustále udržovali ve skvělé kondici a připravenosti na boj. I Ti nejstarší členové Templářského řádu museli být schopni boje !


Templářští rytíři patřili mezi nejzdravější muže historie obecně. Za tajemstvím jejich dlouhověkosti a pevného zdraví nestojí Bůh, ale vyvážená strava spolu s pravidelnou fyzickou zátěží !

Související příspěvky

Zobrazit vše

© 2020 UkažFormu Fitness